Minimum Minetest Hardware Requirements Thread

Whitenickel
New member
 
Posts: 4
Joined: Sat Apr 23, 2011 15:22

Minimum Minetest Hardware Requirements Thread

by Whitenickel » Mon Apr 25, 2011 03:43

This thread is for posting the lowest hardware you've gotten Minetest to be playable at. Playable means that the game runs at 30 FPS. Here is what I've tested at:

1.6 GHz Processor
1 GB of RAM

With these specs it runs at about 40 FPS.
 

celeron55
Member
 
Posts: 430
Joined: Tue Apr 19, 2011 10:10

by celeron55 » Mon Apr 25, 2011 07:02

It basically requires some 200-300M of free RAM and a graphics card that is not a complete piece of crap.

It requires Windows XP or newer or a fairly up-to-date GNU/Linux system. It has also been built on OpenBSD.

I have tested it on a computer on which it didn't run playably: A laptop with 256M of total RAM, 1GHz P3 and *very* crappy integrated graphics. FPS was something like 5, the colors were glitchy and it continuously swapped memory to disk.
 

fabiosarts
New member
 
Posts: 3
Joined: Tue Apr 26, 2011 01:01

by fabiosarts » Tue Apr 26, 2011 01:19

i got nice results on Intel GMA950 from my netbook with Linux mint and my sister's one with Windows 7 at the same hardware, i'm talking about 30 fps or more
 

Merdico666
New member
 
Posts: 1
Joined: Wed Apr 27, 2011 05:19

by Merdico666 » Wed Apr 27, 2011 05:23

1.73 ghz
1.24gb ram
Crappy Intel 915 Graphics Card(Stupid integrated graphics chips)

Yeah this laptop is an old Vaio from 2002 running XP. Couldn't run the actual Minecraft due to bad graphics card so I searched around and after about 3 laggy "minecraft-like" games I found this. :D Loving every second of it. I've never been more afraid of 2D sea monsters in my life!!!!!! Great job! I hope this will still work on my laptop as the updates roll in. :)
 

al5xander
New member
 
Posts: 1
Joined: Mon Jul 04, 2011 18:13

by al5xander » Mon Jul 04, 2011 20:07

256mb ram 1.4 ghz or somthing like that is mine and it runs at 30 fps
 

ntpspe
Member
 
Posts: 15
Joined: Wed Aug 03, 2011 03:40

by ntpspe » Wed Aug 03, 2011 03:50

Well, I don't get 30fps, but certainly better performance than I do in Minecraft, AND with good detail and render settings (tiny on minecraft is fugly).

Advent 4211 netbook, no fancy gfx card, (unless you want to count the integrated gfx from the cpu) Intel Atom processor (no idea of speed :L) and about 1 gig of ram. Manage a steady 10fps, sometimes more :D
 

User avatar
Calinou
Member
 
Posts: 3124
Joined: Mon Aug 01, 2011 14:26
GitHub: Calinou
IRC: Calinou
In-game: Calinou

by Calinou » Wed Aug 03, 2011 09:18

CPU: 2.0GHz dual core Intel
RAM: 4GB DDR2
GPU: Nvidia 9600GT M
Screen size: 1440×900
OS: Linux Ubuntu 10.04
Renderer: OpenGL, of course ;)

Runs at about 50 FPS, with view distance on 50. I get way better performance in Minecraft...
Last edited by Calinou on Thu Aug 04, 2011 10:21, edited 1 time in total.
 

hmsintrepide
Member
 
Posts: 104
Joined: Sun Jun 26, 2011 12:16

by hmsintrepide » Thu Aug 04, 2011 10:08

Computer : DELL Optiplex SX280
CPU : intel petium 4, 2.80 ghz, monocore
RAM : 3 GO
graphic card : 82915G (I use direct3d9, some bug with opengl)
screen size : 1024x768 (24 fps bloked)
Retour du site minetest.fr avec un nouveau nom et design : http://minetest-fr.tk . Un wiki en cours de rédaction avec un forum !
 

User avatar
Staffs
Member
 
Posts: 329
Joined: Thu Aug 04, 2011 13:16

by Staffs » Thu Aug 04, 2011 13:31

Ram: 256
Cpu: 1,8 Gb
OS: ArchLinux
And on fullsreen it goes like 25 fps Lol ?!?!
I love mods :D
 

User avatar
Fishkilleur
Member
 
Posts: 29
Joined: Wed Apr 20, 2011 11:57

by Fishkilleur » Thu Aug 04, 2011 19:23

Computer : Acer Aspire One D250
CPU : intel atom N270, 4, 1.60 ghz, dualcore
RAM : 1 GO
graphic card : Intel
screen size : 1024x600
 

User avatar
sdzen
Member
 
Posts: 1170
Joined: Fri Aug 05, 2011 22:33

by sdzen » Sat Sep 03, 2011 22:17

hp g42 notebook
amd athlon p340 dual-core processor
3 gigabites ram
60 fps
Last edited by sdzen on Sat Sep 03, 2011 22:19, edited 1 time in total.
[h]Zen S.D.[/h] The next generation of tranquility!
malheureusement mon français n'est pas bon :<
Owner of the Zelo's
In game name: MuadTralk, spdtainted, sdzen, sd zen, sdzeno
 

Kee
Member
 
Posts: 40
Joined: Wed Aug 24, 2011 19:33

by Kee » Sun Sep 04, 2011 07:09

Ram:2gb
Os:Windows xp sp 3
70-80 fps
Gongespob.
 

User avatar
Myu
Member
 
Posts: 30
Joined: Thu Sep 22, 2011 09:08

by Myu » Thu Sep 22, 2011 09:47

OS : GNU/Linux Fedora 15 x86
CPU : Intel Core i3-530 (4 logical cores @ 2.93 Ghz)
GPU : Nvidia GeForce GT240 : 1920x1080 / OpenGL 3.3
RAM 2 Go

60 FPS Vsync, sometimes dropping to 30/40 when in the sky, 15 FPS when very high
Last edited by Myu on Thu Sep 22, 2011 09:49, edited 1 time in total.
 

hairy
New member
 
Posts: 3
Joined: Sun Sep 02, 2012 19:10

by hairy » Sun Sep 02, 2012 19:21

Hi there,
having problems with the latest build 0.4.1 for win xp, I wanted to ask, what might be wrong here. Minetest runs, I unchecked in 'settings' all 4 boxes, but frame rate goes hardly above 30 (window size 800x600), and very often down below 5 frames. So, not usable. I have:

WIN XP SP 3
Nvidia Gforce4 420 Go 32M with latest drivers
Open GL 1.5.3
Mobile AMD Sempron 2800+, 1,6 Ghz
1,2 GB RAM

Is my hardware just not good enough?

Thanks.

(I just tried Minecraft Classic, and get there around the 30 frames, with rather low grafic settings.)
Last edited by hairy on Sun Sep 02, 2012 21:17, edited 1 time in total.
 

User avatar
Topywo
Member
 
Posts: 1718
Joined: Fri May 18, 2012 20:27

by Topywo » Sun Sep 02, 2012 20:12

Hairy, I experience the biggest drops of FPS in 2 situations:
When I (accidentally) pushed the r for range or in a surrounding with a lot of build stuff (added nodes)
 

cosarara97
Member
 
Posts: 180
Joined: Tue Nov 01, 2011 18:53

by cosarara97 » Sun Sep 02, 2012 23:25

Today I discovered I never got minetest to be playable at any of my computers. (But I'm getting a new one :D )
So yeah, I have a netbook and a desktop computer, both are atoms with crappy graphics cards and while the desktop has better cpu and more ram neither of them reaches the 30 fps in minetest.
But I'm fine if they are at more than 10 fps, I wouldn't be in this forum otherwise. I'm going to try minetest classic...
:D
 

User avatar
Jordach
Member
 
Posts: 4412
Joined: Mon Oct 03, 2011 17:58
GitHub: Jordach
IRC: Jordach
In-game: Jordach

by Jordach » Mon Sep 03, 2012 08:14

cosarara97 wrote:Today I discovered I never got minetest to be playable at any of my computers. (But I'm getting a new one :D )
So yeah, I have a netbook and a desktop computer, both are atoms with crappy graphics cards and while the desktop has better cpu and more ram neither of them reaches the 30 fps in minetest.
But I'm fine if they are at more than 10 fps, I wouldn't be in this forum otherwise. I'm going to try minetest classic...

Thank you...

( ͡° ͜ʖ ͡°) ( ͡o ͜ʖ ͡o) [$ ( ͡° ͜ʖ ͡°) $] ( ͡$ ͜ʖ ͡$) ヽ༼ຈل͜ຈ༽ノ



My image and media server is back online and is functioning as normal.
 

cosarara97
Member
 
Posts: 180
Joined: Tue Nov 01, 2011 18:53

by cosarara97 » Mon Sep 03, 2012 10:22

Jordach wrote:
cosarara97 wrote:Today I discovered I never got minetest to be playable at any of my computers. (But I'm getting a new one :D )
So yeah, I have a netbook and a desktop computer, both are atoms with crappy graphics cards and while the desktop has better cpu and more ram neither of them reaches the 30 fps in minetest.
But I'm fine if they are at more than 10 fps, I wouldn't be in this forum otherwise. I'm going to try minetest classic...

Thank you...

At first it was at 10 fps, but then it dropped at 5 fps and then got a black screen (all that in less than a minute).
So for now the fastest version I found is 0.3.
:D
 

hairy
New member
 
Posts: 3
Joined: Sun Sep 02, 2012 19:10

by hairy » Mon Sep 03, 2012 11:22

cosarara97 wrote:
Jordach wrote:
cosarara97 wrote:Today I discovered I never got minetest to be playable at any of my computers. (But I'm getting a new one :D )
So yeah, I have a netbook and a desktop computer, both are atoms with crappy graphics cards and while the desktop has better cpu and more ram neither of them reaches the 30 fps in minetest.
But I'm fine if they are at more than 10 fps, I wouldn't be in this forum otherwise. I'm going to try minetest classic...

Thank you...

At first it was at 10 fps, but then it dropped at 5 fps and then got a black screen (all that in less than a minute).
So for now the fastest version I found is 0.3.


I just tried 0.3.1 - and it is surely faster than 0.4.1 on my machine...

Edit: Does it actually deliver better performance, when one installs Open AL?
Last edited by hairy on Mon Sep 03, 2012 14:13, edited 1 time in total.
 

User avatar
cHyper
Member
 
Posts: 587
Joined: Fri May 06, 2011 08:49
IRC: cHyper
In-game: cHyper

by cHyper » Mon Sep 03, 2012 18:23

HP G62 notebook
AMD Phenom II Triple-Core Processor N850 2.2 ghz
4 gb RAM
ATI Mobility Radeon HD5650 1024 mb

Windows 7 Home Premium 64bit


50-60 fps
Last edited by cHyper on Mon Sep 03, 2012 18:25, edited 1 time in total.
--------------------------------------------------------
 

User avatar
madchicken13
Member
 
Posts: 741
Joined: Mon Jun 11, 2012 00:41

by madchicken13 » Mon Sep 03, 2012 21:47

In Running Ubuntu 12.04 LTS Updated with 512 MB of RAM and a 2.66 GHz Processor.
Graphics Card is a Nivida (Gateway) 4200 ,or something like that & its a piece of sh**.
And im running minetest at 20 / 30 FPS
 

Death_To_Duncess
Member
 
Posts: 14
Joined: Wed Aug 01, 2012 18:56

by Death_To_Duncess » Mon Sep 03, 2012 23:09

I got MT to run on a computer made of ten year old scrap parts with only about 500 mb total RAM. The FPS at it's highest was about 25. Lowest is around 2. Average is 5-8. It runs Windows XP.
Btw I'm running 0.3.1

I find 4 FPS playable, but that's just me. Lol
Last edited by Death_To_Duncess on Mon Sep 03, 2012 23:12, edited 1 time in total.
DEATH TO ALL GRIEFERS. Except reformed ones :D
I am always one of three names.
They are...
Death_To_Dunces, Death_To_Duncess, and DTD. I may come up with more if needed.
 

irksomeduck
Member
 
Posts: 224
Joined: Tue Aug 28, 2012 21:45

by irksomeduck » Tue Sep 04, 2012 11:17

I run it at about 60fps on my 1gb RAM notebook
I love exploring minetest worlds :D
If you have a good seed let me know
--------------------------------------------------
My world/house pack- http://minetest.net/forum/viewtopic.php?id=3066
 

User avatar
nomohakon
Member
 
Posts: 207
Joined: Fri Aug 10, 2012 16:34
IRC: nomohakon
In-game: nomohakon

by nomohakon » Tue Sep 11, 2012 13:22

Piriform Speccy said: CPU - 2.60GHz, OS - MS Windows XP SP3 (under strict diet), HDD (aka The Bottleneck) - Hitachi dk239a-65 PATA 6.05GB - minetest have its own partition 500MB, RAM - 512MB.

OT: how to disable creating and writing to DEBUG.TXT ?

EDIT: Im using 0.4.2
Last edited by nomohakon on Tue Sep 11, 2012 13:24, edited 1 time in total.
"To learn who rules over you, simply find out who you are not allowed to criticize." - Voltaire
"Knowledge, like air, is vital to life. Like air, no one should be denied it." - Alan Moore, V for Vendetta
- - -
"To never die... and to conquer all, that is winning." ―Illyria
 

User avatar
Calinou
Member
 
Posts: 3124
Joined: Mon Aug 01, 2011 14:26
GitHub: Calinou
IRC: Calinou
In-game: Calinou

by Calinou » Tue Sep 11, 2012 13:47

nomohakon wrote:OT: how to disable creating and writing to DEBUG.TXT ?

Use the --logfile NUL option. To use it on Windows:
- create a "start.bat" file in your Minetest folder (the "root" folder, where you can see bin/, games/ and such), with this:
Your phone or window isn't wide enough to display the code box. If it's a phone, try rotating it to landscape mode.
Code: Select all
@ECHO OFF
cd bin
minetest.exe --logfile NUL
PAUSE

- run "start.bat"

[EDIT] The '' option doesn't work on Windows, you have to use NUL (Windows equivalent of /dev/null) instead. Also changed the script so that you can run it from the root Minetest directory.
Last edited by Calinou on Wed Sep 12, 2012 04:31, edited 1 time in total.
 

User avatar
nomohakon
Member
 
Posts: 207
Joined: Fri Aug 10, 2012 16:34
IRC: nomohakon
In-game: nomohakon

by nomohakon » Tue Sep 11, 2012 15:07

This fast it never run before! Thanks!!!
"To learn who rules over you, simply find out who you are not allowed to criticize." - Voltaire
"Knowledge, like air, is vital to life. Like air, no one should be denied it." - Alan Moore, V for Vendetta
- - -
"To never die... and to conquer all, that is winning." ―Illyria
 

User avatar
nomohakon
Member
 
Posts: 207
Joined: Fri Aug 10, 2012 16:34
IRC: nomohakon
In-game: nomohakon

by nomohakon » Wed Sep 12, 2012 12:30

Damn. It writes to another file.
"To learn who rules over you, simply find out who you are not allowed to criticize." - Voltaire
"Knowledge, like air, is vital to life. Like air, no one should be denied it." - Alan Moore, V for Vendetta
- - -
"To never die... and to conquer all, that is winning." ―Illyria
 

User avatar
Psychotic
Member
 
Posts: 150
Joined: Thu Sep 13, 2012 20:21

by Psychotic » Thu Sep 13, 2012 20:33

nvidia 9100 card,AMD Athlon II X4 620 / 2.6 GHz with 6GB of DDR2 ram, can this run this game a decent rate?
My history isn't revenge, or hate. The road that brought us both here - isn't about that. It's about the message you carried. The one in that package whether you knew it or not. - Ulysses from Lonesome Road
 

cornernote
Member
 
Posts: 844
Joined: Wed Jul 11, 2012 15:02

by cornernote » Fri Sep 14, 2012 00:13

Psychotic wrote:nvidia 9100 card,AMD Athlon II X4 620 / 2.6 GHz with 6GB of DDR2 ram, can this run this game a decent rate?


hell yea, thats not too mad a system =)

i run minetest games on my laptop which is a core2 duo 2ghz with 1gb ram.
 

alex256
New member
 
Posts: 5
Joined: Sat Mar 16, 2013 05:37

by alex256 » Fri Apr 19, 2013 15:04

i have a dell dimension 2400 with pentium 4 2.8 GHz ,1024mb ram and the intergrated intel 845g 64mb graphics card....minetest runs like crap on it..... it doesn't matter if on linux or windows...other games run fine ...minecraft runs at 50 fps...sauerbraten runs at 75 fps....i have a 32 mb pci radeon 7000 also...minetest runs great on it but minecraft and sauerbraten wont run at all....makes me think maybe its not the graphics card but possibly minetest is lacking support for intergrated intel card.....minetest doesn't work on windows no matter if i use the intel or the radeon graphics card....whats up with that? i also have another computer that has a radeon xpress 200 with 256mb also minetest does not run in windows with that either....it is also an intergrated card also in puppy linux it works but it runs at a lower fps than the 32 mb radeon....i dont understand what is the issue the computers can handle the games in puppy linux but not windows period....minecraft is a similar game but has more complex graphics and it runs wonderfully ...seems the issue is minetest...
Last edited by alex256 on Fri Apr 19, 2013 15:11, edited 1 time in total.
 

Next

Return to Minetest General

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 20 guests