Display and add varaibles

basil60
Member
 
Posts: 54
Joined: Sat Sep 12, 2015 22:07

Display and add varaibles

by basil60 » Sun Sep 25, 2016 10:07

Hi
I'm a noob and trying to do some basic stuff.

My code looks like this:
Your phone or window isn't wide enough to display the code box. If it's a phone, try rotating it to landscape mode.
Code: Select all
minetest.register_chatcommand("foo1", {
   privs = {
      interact = true
   },
   func = function(name, param)
      local a = param
   end
})
minetest.register_chatcommand("foo2", {
   privs = {
      interact = true
   },
   func = function(name, param)
      local b = param
   end
})

result = a + b
minetest.chat_send_all(result)

I'm trying to do this:
Your phone or window isn't wide enough to display the code box. If it's a phone, try rotating it to landscape mode.
Code: Select all
local a = 2     -- Set 'a' to 2
local b = 2     -- Set 'b' to 2
local result = a + b -- Set 'result' to a + b, which is 4
a = a + 10
print("Sum is "..result)
, but instead of doing in the command line, want it to happen in the display.

Where did I go wrong? It doesn't display a result.
Is there a better way to do this?
 

User avatar
qwertymine3
Member
 
Posts: 194
Joined: Wed Jun 03, 2015 14:33
GitHub: Qwertymine
In-game: qwertymine3

Re: Display and add varaibles

by qwertymine3 » Sun Sep 25, 2016 11:59

There are a number of issues with what you have written.

In both of the chat commands you have written local a/b. This makes a/b local to the function, not the file, so they can't be accessed outside their respective function. You need to declare a local a/b outside of any function for it to be file-local.

You have then written the result calculation and chat_send_all call outside of any function. This means that it will be called while the mod is initialising, before either of the two values has been set. IDK why this isn't causing an error, but you need to call it later instead, such as in a third chat command.

Also param is a string, you need to convert it to a number if you want to do arithmetic on it later. This can be done with tonumber().
Avatar by :devnko-ennekappao:
 

basil60
Member
 
Posts: 54
Joined: Sat Sep 12, 2015 22:07

Re: Display and add varaibles

by basil60 » Wed Sep 28, 2016 23:32

Thanks
I see you do a lot of work in Minetest. I was trying to work on basic coding examples that use Lua and work within Minestest, to teach some basic programming to kids.

Got any good ideas for simple simple programmes for kids, who'll generally have no idea of coding?
 

User avatar
qwertymine3
Member
 
Posts: 194
Joined: Wed Jun 03, 2015 14:33
GitHub: Qwertymine
In-game: qwertymine3

Re: Display and add varaibles

by qwertymine3 » Thu Sep 29, 2016 22:47

Are you looking for demo ideas (so that complex stuff can be used behind the scenes to make the code look better) or are you looking for code that the kids can write?

It is quite hard to think of examples which don't go too deep into the minetest API and are interactive, but on_palce/on_rightclick maybe a good starting point.

Your phone or window isn't wide enough to display the code box. If it's a phone, try rotating it to landscape mode.
Code: Select all
minetest.register_craftitem("teaching:conditionals",{
    description = "Change dirt to mese!",
    stack_max = 1,
    inventory_image = "default_mese_block.png",
    on_place = function(_,_,pointed_thing)
        local looking_at = minetest.get_node(pointed_thing.under)
        if looking_at.name == "default:dirt" then
            minetest.set_node(pointed_thing.under,{name = "default:mese"})
        end
    end,
})
Avatar by :devnko-ennekappao:
 

basil60
Member
 
Posts: 54
Joined: Sat Sep 12, 2015 22:07

Re: Display and add varaibles

by basil60 » Mon Oct 03, 2016 07:03

Code that kids can write or adapt would be the ideal.

So I've taken a LUA loop - write Hello World 10 times to lay 10 blocks side by side.
That's the kind of progression I had in mind. And I think all they can probably handle!
The API has always been a sticking point (not just in Minetest) for me. It's what separates the "men from the boys".

And I'm barely a lad!!!
Thanks for the example - if you've got others, it'd be great!
 

basil60
Member
 
Posts: 54
Joined: Sat Sep 12, 2015 22:07

Re: Display and add varaibles

by basil60 » Tue Oct 04, 2016 09:10

qwertymine3
I tried this, in anew mod folder called "teaching"
Your phone or window isn't wide enough to display the code box. If it's a phone, try rotating it to landscape mode.
Code: Select all
minetest.register_craftitem("teaching:conditionals",{
    description = "Change dirt to water!",
    stack_max = 1,
    inventory_image = "default_water.png",
    on_place = function(_,_,pointed_thing)
        local looking_at = minetest.get_node(pointed_thing.under)
        if looking_at.name == "default:dirt" then
            minetest.set_node(pointed_thing.under,{name = "default:water"})
        end
    end,
})


Am I correct in assuming that if I place a dirt node, it will then change the node to water.
It doesn't seem to change anything.
 

Byakuren
Member
 
Posts: 441
Joined: Tue Apr 14, 2015 01:59
GitHub: raymoo
IRC: Hijiri

Re: Display and add varaibles

by Byakuren » Tue Oct 04, 2016 17:31

basil60 wrote:qwertymine3
I tried this, in anew mod folder called "teaching"
Your phone or window isn't wide enough to display the code box. If it's a phone, try rotating it to landscape mode.
Code: Select all
minetest.register_craftitem("teaching:conditionals",{
    description = "Change dirt to water!",
    stack_max = 1,
    inventory_image = "default_water.png",
    on_place = function(_,_,pointed_thing)
        local looking_at = minetest.get_node(pointed_thing.under)
        if looking_at.name == "default:dirt" then
            minetest.set_node(pointed_thing.under,{name = "default:water"})
        end
    end,
})


Am I correct in assuming that if I place a dirt node, it will then change the node to water.
It doesn't seem to change anything.


It creates a "teaching:conditionals" item that you can use to turn dirt into water by right-clicking the dirt with it.
Every time a mod API is left undocumented, a koala dies.
 

basil60
Member
 
Posts: 54
Joined: Sat Sep 12, 2015 22:07

Re: Display and add varaibles

by basil60 » Tue Oct 04, 2016 20:53

Thanks
so how can I access that item. Does it put it into one's inventory? Do I need to manually add it to inventory.
 

User avatar
qwertymine3
Member
 
Posts: 194
Joined: Wed Jun 03, 2015 14:33
GitHub: Qwertymine
In-game: qwertymine3

Re: Display and add varaibles

by qwertymine3 » Wed Oct 05, 2016 14:47

You would have to use /giveme teaching:condtionals or the creative inventory menu

Also this may be a good example of these types of loops.
Your phone or window isn't wide enough to display the code box. If it's a phone, try rotating it to landscape mode.
Code: Select all
  minetest.register_craftitem("teaching:checking_loop",{
         description = "Make a tower of mese!",
         inventory_image = "default_mese_block.png",
         stack_max = 1,
          on_place = function(_,_,pointed_thing)
                  local pos = pointed_thing.under
                  local node = minetest.get_node(pos)
                  while node.name == "default:mese" do
                          pos.y = pos.y + 1
                          node = minetest.get_node(pos)
                  end
                  minetest.set_node(pos,{name = "default:mese"})
          end,
  })
   
  minetest.register_craftitem("teaching:checking_loop_b",{
          description = "Make another tower of mese!",
          inventory_image = "default_mese_block.png",
          stack_max = 1,
          on_place = function(_,_,pointed_thing)
                  local pos = pointed_thing.under
                  repeat
                          pos.y = pos.y + 1
                          node = minetest.get_node(pos)
                  until node.name ~= "default:mese"
                  minetest.set_node(pos,{name = "default:mese"})
          end,
  })     
Avatar by :devnko-ennekappao:
 

basil60
Member
 
Posts: 54
Joined: Sat Sep 12, 2015 22:07

Re: Display and add varaibles

by basil60 » Wed Oct 05, 2016 20:16

Cheers

I'll look at it...
 

basil60
Member
 
Posts: 54
Joined: Sat Sep 12, 2015 22:07

Re: Display and add varaibles

by basil60 » Thu Oct 06, 2016 09:00

So the /giveme worked OK.
I slightly changed the code you gave me:
Your phone or window isn't wide enough to display the code box. If it's a phone, try rotating it to landscape mode.
Code: Select all
minetest.register_craftitem("teaching:conditionals",{
    description = "Change dirt to water!",
    stack_max = 1,
    inventory_image = "default_water.png",
    on_place = function(_,_,pointed_thing)
        local looking_at = minetest.get_node(pointed_thing.under)
        if looking_at.name == "default:dirt" then
            minetest.set_node(pointed_thing.under,{name = "default:water"})
        end
    end,
})


It now returns an error when I right click on a dirt block:
Your phone or window isn't wide enough to display the code box. If it's a phone, try rotating it to landscape mode.
Code: Select all
2016-10-06 18:56:06: ERROR[ServerThread]: Map::setNode(): Not allowing to place
CONTENT_IGNORE while trying to replace "default:dirt" at (-25,3,-21) (block (-2,
0,-2))

Hope I'm not just being thick.
 

User avatar
qwertymine3
Member
 
Posts: 194
Joined: Wed Jun 03, 2015 14:33
GitHub: Qwertymine
In-game: qwertymine3

Re: Display and add varaibles

by qwertymine3 » Thu Oct 06, 2016 17:24

basil60 wrote:So the /giveme worked OK.
I slightly changed the code you gave me:
Your phone or window isn't wide enough to display the code box. If it's a phone, try rotating it to landscape mode.
Code: Select all
            minetest.set_node(pointed_thing.under,{name = "default:water"})

Hope I'm not just being thick.


The name needs to be default:water_source
Avatar by :devnko-ennekappao:
 

basil60
Member
 
Posts: 54
Joined: Sat Sep 12, 2015 22:07

Re: Display and add varaibles

by basil60 » Thu Oct 06, 2016 20:49

Thanks
That's perfect
 

User avatar
qwertymine3
Member
 
Posts: 194
Joined: Wed Jun 03, 2015 14:33
GitHub: Qwertymine
In-game: qwertymine3

Re: Display and add varaibles

by qwertymine3 » Fri Oct 07, 2016 21:54

Here is an example for the basic for loop

Your phone or window isn't wide enough to display the code box. If it's a phone, try rotating it to landscape mode.
Code: Select all
  minetest.register_craftitem("teaching:for_loop",{
          description = "Make a geysir!",
          inventory_image = "default_water.png",
          stack_max = 1,
          on_place = function(_,_,pointed_thing)
                  local pos = pointed_thing.above
                  for i=1,10 do
                          minetest.set_node({x=pos.x,y=pos.y+i,z=pos.z},{name="default:river_water_source"})
                  end     
          end,
  })
Avatar by :devnko-ennekappao:
 

basil60
Member
 
Posts: 54
Joined: Sat Sep 12, 2015 22:07

Re: Display and add varaibles

by basil60 » Wed Oct 12, 2016 07:02

Thank you
 

basil60
Member
 
Posts: 54
Joined: Sat Sep 12, 2015 22:07

Re: Display and add varaibles

by basil60 » Tue Oct 18, 2016 23:31

Qwertymine3 - another really noob question - how do you get rid of the geyser?
 

User avatar
qwertymine3
Member
 
Posts: 194
Joined: Wed Jun 03, 2015 14:33
GitHub: Qwertymine
In-game: qwertymine3

Re: Display and add varaibles

by qwertymine3 » Wed Oct 19, 2016 15:12

Place nodes through the center of the geyser to remove the source nodes
Avatar by :devnko-ennekappao:
 


Return to Modding Discussion

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

cron